Asoprovac alerta a la Jornada d’Alcarràs sobre l’impacte de la nova PAC en el boví de carn

La 23ª Jornada Tècnica de Boví de Carn d’Alcarràs, que s’ha celebrat de manera semi-presencial el dijous 28 d’octubre, ha tornat a ser el punt de trobada del sector.

El president d’Asoprovac, Ricard Gòdia, ha posat en relleu la importància econòmica del sector i el perill que suposa per a la seva subsistència que no se l’hagi tingut en compte en la nova Política Agrària Comuna (PAC), recalcant davant les autoritats presents que cal tenir en compte la singularitat del boví de carn, amb un cicle de creixement més llarg i una productivitat més baixa, abans d’assimilar-lo a sectors ramaders més intensius.

Esperanza Orellana, directora general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura ha fet una anàlisi estadística del sector del boví, el qual sembla que al 2021 recuperarà la producció, i ha remarcat que és un sector amb una balança comercial positiva, és a dir que exporta més que importa, havent-hi molt recorregut en mercats de valor afegit com Japó. La sostenibilitat és el principal repte i cal veure si el boví de carn es pot especialitzar en ninxols de mercat com l’ecològic. A més, ha alertat sobre el programa Fit for 55 que fixa per al 2030 una reducció del 55% d’emissions respecte 1990; un horitzó proper, i caldrà incrementar la capacitat d’absorció de carboni dels sòls.

A les reclamacions del sector sobre la manca de suport als sectors ramaders, la responsable del MAPA ha indicat que la PAC vinculada a superfície és vigent des de 2003 i que la situació fins ara amb les declaracions de pastures era una anomalia; segons els seus càlculs el conjunt del sector no perd ingressos. Orellana ha remarcat que el pressupost acoblat al boví, 226 M€, s’ha mantingut malgrat la pressió en contra d’alguns estaments. Finalment, caldrà que el Pla Estratègic que proposa Espanya sigui aprovat per Brussel·les i que la Comissió el consideri suficientment verd.

Des de la direcció d’Asoprovac Catalunya s’ha reivindicat la necessitat de donar suport a la vaca alletant, però també a l’engreix tenint en compte que són dos sistemes que es retroalimenten i que l’extensiu necessita d’un sector d’engreix competitiu. La nova PAC ha incorporat ecoesquemes agraris dirigits a compensar el lucre cessant d’aplicar mesures de mitigació d’emissions, però en canvi no hi ha mesures per compensar al sector ramader qui també s’haurà d’adaptar a la reducció d’emissions. Alhora, s’ha apuntat la necessitat de no crear greuges comparatius entres comunitats autònomes en els requisits a complir per percebre ajuts.

Valentí Marco, representant del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, ha subratllat la capacitat d'adaptació del sector remarcant que un 80% dels drets estan vinculats a conreus. Pel que fa als ajuts al sector del boví de carn, tant des de Catalunya com Aragó s’ha demanat un ecoesquema ramader, però la proposta no ha tingut acollida. Per Marco, amb la nova definició d’agricultor actiu hi haurà més professionals a la PAC, tot i que per Asoprovac i el representat d’Aragó el mínim del 25% d’ingressos agraris es insuficient.

Per la seva part, Javier López, director de Provacuno, ha posat en relleu les campanyes que s’han fet de promoció del consum. Quant als mercats exteriors, ha destacat el potencial de Vietnam, Egipte o Filipines, mentre a altres com Xina o Corea del Sud hi ha esperances posades en els contactes diplomàtics de l’any vinent.

En la cloenda, tant el secretari del Departament d’Acció Climàtica, Carmel Mòdol, com l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, han ressaltat la importància econòmica del sector del boví de carn i la seva capacitat de resiliènciEn breu us farem arribar els enllaços a les ponències.

Peu de foto: Esperanza Orellana durant la seva intervenció a la jornada.

29-10-2021

 

Notícies