La innovació, clau per reduir la petjada ambiental del boví
Conèixer la petjada ambiental de la producció de carn i de llet a Catalunya i identificar els punts de millora des de la granja fins al punt de venda, han estat els objectius del projecte RUMPRINT, realitzat per l’IRTA amb la participació de Grup Viñas i Llet Nostra.
En aquest sentit, l’estudi conclou l’important paper que juga l’alimentació animal i el maneig de recursos com els fems. En el cas del boví de carn, es pot reduir la fermentació entèrica i per tant les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH) adaptant els ingredients a les necessitats nutritives de cada fase de creixement del vedell. Quant a la gestió dels fems, fer-ne compost permet obtenir un fertilitzant orgànic de qualitat per millorar l’estructura del sòl i la seva captació de carboni com també pot ser una bona opció fer-ne biogàs per produir energia.
Per aquesta avaluació s’ha emprat una metodologia de la Comissió Europea, Petjada Ambiental de Productes (PEF), que serà la base per a l’ecoetiquetatge a Europa, i que s’ha adaptat al model del sector boví català per obtenir un diagnòstic més acurat a la nostra realitat.
El Grup Operatiu “RUMPRINT: petjada ambiental de carn i llet de boví”, està finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020.
Més informació: Fabricar piensos de proximidad y más digeribles para reducir los impactos ambientales de la ganadería